'Wat doen jullie eigenlijk met AI?' Die vraag krijgen we vaak. Begrijpelijk, AI is tegenwoordig hét onderwerp als het om softwareontwikkeling gaat. Op deze pagina vind je het antwoord. Eerst lees je welke kansen en uitdagingen we zien, vanuit welke waarden we met AI aan de slag zijn en wat je daarvan terugziet in onze software.
De eerste AI-integraties in InSite en OutSite zijn vanaf november 2024 een feit. AI bij AFAS staat bekend onder de verzamelnaam Jonas. Zie Jonas als jouw slimme assistent. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van slimme reacties bij workflows of het uitvoeren van een AI-opdracht in je workflow.
Vanuit onze software proberen we alleen AI-functies uit te leveren die een meerwaarde hebben voor jou als klant. Hierbij houden we rekening met de Europese AI Act. Aan AI worden zo’n beetje magische krachten toegekend. Alsof met kunstmatige intelligentie álles kan. Zo ver is het nog lang niet. Toch nemen we je in deze themapagina graag mee hoe wij vanuit AFAS AI toepassen en wat onze uitgangspunten zijn.
Slimmer werken met AI, hoe AFAS zelf AI inzet en wat je allemaal kan met de nieuwe AI-functionaliteit in Profit 4. Hoe pakt AFAS dat nu eigenlijk aan met AI? En wat kan ik precies met de nieuwe AI-functionaliteiten die in Profit 4 worden uitgeleverd? Hoe zit dat nu met de nieuwe AI-act regel en wetgeving?
In deze interactieve sessie laten we je zien hoe jij slimmer kunt werken met AI en hoe AFAS zelf AI inzet. Maar we laten ook zien welke nieuwe AI-functionaliteiten in Profit 4 zijn uitgeleverd. In AFAS Software noemen we onze AI-functies Jonas. Deze slimme functies helpen je om sneller en makkelijker te werken.
AI is voor ons een míddel en geen doel op zich. We stellen daarom steeds de vraag: wat is de meerwaarde van deze toepassing?
Software bouwen begint met ethiek. De data en privacy van onze klanten moeten gewaarborgd zijn.
We experimenteren en innoveren, maar wel binnen de kaders van duurzaamheid en veiligheid.
Een taalmodel zoals GPT-4 van OpenAI kan op basis van eenvoudige input (prompts) heel snel een opzetje voor een verhaal maken. Ideaal voor bijvoorbeeld de marketingafdeling, of medewerkers die veel mailen met klanten.
Aan een taalmodel is extra informatie mee te geven, denk dan bijvoorbeeld aan relevante kennis uit de AFAS Help. Dit werkt als een soort kortetermijngeheugen voor het model waardoor deze de vraag beter begrijpt en in staat is een onderbouwd antwoord terug te geven. Dit kan een grote impact hebben op de dienstverlening, bijvoorbeeld van onze supportafdeling.
Taalmodellen weten wat kernwoorden en semantische relaties zijn. Daardoor zijn ze extreem sterk in het snel verwerken van informatie. Je kunt dus grote lappen tekst aanleveren en die laten samenvatten of vertalen. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld serviceafdelingen.
Door te kijken naar geanonimiseerde patronen in onze data kunnen we voorspellingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het afletteren van bankafschriften waarbij AI automatisch voorstellen doet en continue leert van de feedback hoe goed de suggesties waren.
Naast natuurlijke talen zijn ook programmeertalen goed ondersteund door taalmodellen. Hierdoor worden softwareontwikkelaars geholpen bij het schrijven, reviewen en testen van code. Door slimme suggesties te doen, kan het model de afdeling Productdevelopment helpen sneller, en hogere kwaliteit software op te leveren.
Aan AI worden zo’n beetje magische krachten toegekend. Alsof met kunstmatige intelligentie álles kan. Zo ver is het nog lang niet. Voor veel toepassingen geldt dat je heel ver kunt komen, maar het eindniveau niet zomaar op de 100% procent zit die je wilt hebben. Er is dus altijd nog iets van menselijke handeling nodig. Daarnaast zijn er nog drie uitdagingen. Die lees je hierna.
Een groot nadeel aan taalmodellen is dat je de uitkomst niet altijd goed kunt voorspellen of sturen. Je kunt tien keer dezelfde vraag stellen, maar als de formulering telkens anders is, kun je tien keer een ander antwoord krijgen. Je kunt zelfs een antwoord krijgen dat feitelijk onjuist is.
Als je gebruik maakt van AI-diensten zoals ChatGPT van OpenAI, is het belangrijk om te weten dat privacy niet vanzelfsprekend gewaarborgd is. Ze kunnen het recht hebben om de data die je meestuurt met je vraag te gebruiken voor hun eigen doeleinden. In het geval van een supportafdeling: als een klant vragen stelt over bijvoorbeeld een post salarissen van medewerkers, liggen de gegevens van die medewerkers bij OpenAI. Het is dus belangrijk om harde garanties te krijgen van externe partijen dat deze data veilig is. Bij AFAS letten we hier scherp op. Waar dit mogelijk is zullen we AI-modellen daarom ook altijd zelf hosten.
Kunstmatige intelligentie kan ontzettend veel resources gebruiken. Denk aan het stroomverbruik in een datacentrum, maar ook de hoeveelheid water die nodig is om zo'n datacentrum te koelen. En dan hebben we het nog niet over de grondstoffen en de financiën die er nodig zijn om de hardware door te ontwikkelen. Hier moeten we bewust mee omgaan en altijd afwegen of dit opweegt tegen de voordelen die AI ons biedt.
De AI-functionaliteit waar we derde partijen voor gebruiken is altijd op basis van activeringen.
We werken in lijn met de Europese wetgeving, beter bekend als de AI Act.
AI is voor onze klanten volledig gratis op basis van 'fair use'.
Door de inzet van AI schrijf je sneller en makkelijker een reactie bij een workflow. Sterker nog, onze AI-integratie neemt het schrijfwerk van je over. Je blijft zelf natuurlijk wel verantwoordelijk voor de inhoud van de reactie. Je kunt een workflow of de reacties door Jonas laten samenvatten, maar je kunt ook zelf opdrachten geven. Misschien gebruik je ChatGPT al en dit is vergelijkbaar. Via de knoppen kun je de tekst in een handomdraai inkorten of langer maken en ook de stijl (zakelijk, vriendelijk, etc.) is automatisch aan te passen. Tevreden? Klik op Gebruik je reactie en handel de workflow af.
Jonas kan automatisch een AI-opdracht voor je uitvoeren in een workflow. Als gebruiker zie je het resultaat van de AI-analyse in de vorm van een tekstblok verschijnen. Je hoeft hiervoor niets te doen, de AI-tekst verschijnt automatisch! Doe je voordeel met de gegenereerde samenvatting, analyse, conclusie, etc. Je kunt een AI-tekst eventueel opnieuw laten genereren en bladeren door de verschillende 'versies' van het antwoord. Natuurlijk blijf je zelf verantwoordelijk voor de juiste interpretatie en toepassing van de AI-teksten. Als gebruiker kun je de AI-teksten ook waarderen met of met .
De AI-teksten verschijnen niet 'zomaar' in je workflows, de beheerder bouwt deze zelf in via de workflow editor. Je schrijft een Jonas-opdracht (prompt), waarbij je gebruik kunt maken van documenten en van velden van de workflow. Op basis van de waarderingen van gebruikers krijg je automatisch feedback waardoor je als beheerder de Jonas-opdracht kunt verbeteren en verfijnen. Je bepaalt ook per type dossieritem of de AI-teksten uiteindelijk zichtbaar zullen zijn voor de instuurder of bestemming van het dossieritem. Het is dus niet zo dat iedereen de gegenereerde teksten ziet, dit bepaal je zelf.
Via de functie Algemeen / Jonas / Jonas-inzicht heb je inzicht in het gebruik van Jonas, zowel in workflow-reacties als in de Jonas-opdrachten. De waarderingen van gebruikers met of met zie je hier ook terug, dus je ziet snel welke opdrachten goed werken en met welke opdrachten je nog aan de slag moet. Hierdoor kun je de Jonas-opdrachten in je workflows stapsgewijs optimaliseren.
We gebruiken AI in de Scan & herken oplossing van AFAS. Hierdoor zijn we bijvoorbeeld in staat om hoge kwaliteit tekstherkenning te bieden bij het declareren van bonnetjes.
We gebruiken machine learning om binnen AFAS SB voorstellen te doen bij het handmatig afletteren. Hierdoor wordt veel tijd bespaard, je kunt veel sneller de juiste grootboekrekening vinden en daardoor een stuk efficiënter werken.
Sinds begin 2024 draait er intern een pilot op onze support afdeling om een AI gedreven oplossing in te zetten om vragen over onze software te beantwoorden. In deze pilot wordt alleen gebruik gemaakt van publiek beschikbare data zoals onze Help.
Automatiseer processen en verhoog je efficiëntie met slimme AI-functies.
Met de nieuwste AI-functies (Jonas) binnen AFAS wordt het nog eenvoudiger om processen te automatiseren en slimmer in te richten. Of je nu werkt met workflowreacties, declaraties of slimme workflows, AI biedt nieuwe mogelijkheden om efficiëntie te verhogen en handmatige taken te verminderen. Lees verder om te ontdekken hoe AI jouw werk kan optimaliseren!